Bahan2:-
santan 1 paket
4 ulas bawang merah
sehiris lengkuas
5 batang lada kering
1 sudu biji ketumbar
sedikit kunyit hidup/ serbuk
2 keping asam keping
segenggam daun kandis(daun pokok asam keping)
segenggam daun kesum
ikan haruan....2/3 ekor yang kecik2...yang kecik sedap sebab isi dia macam manis2 sikit.Ikan lain...boleh guna ikan keli/sepat/puyu..campu2 lagi sodap
![]() |
Daun kandis |
![]() |
Ikan Haruan |
Cara2nya adalah(berangan cam chef wan la kejap)kihkihkih
ok penonton semua....mula2 kisar cili+lengkuas+bawang+kunyit+biji ketumbar....da kisar(dalam pengisar apapun...apa yang korang adalah) kalo xde...tumbuk ala2 traditionalla...dengan lesung batu(mak kita kat kampung dulu2 guna lesungla)
Masukkan bahan kisar bersama dengan ikan+ asam keping...gaul sebati, baru bukak api perlahan. letak sedikit air(untuk elak ikan hangit)....bila ikan da sebati sedikit ngan rempah2nyer tu....masukkan santan bersama sedikit air lagi(dalam setengah cawan)...biar mendidih sedikit...baru masukkan gula, garam dan daun kandis dan daun kesum(daun kandis ngan daun kesum...masukkan bila ikan da masak) dan tutup api.
No comments:
Post a Comment