Friday, April 19, 2013

Berpantang selepas bersalin

Pengalaman sendiri.......tahun 2009. pregnant anak 1st.x sangka lak kena bersalin ceasar..ini disebabkan penyakit darah tinggi yang di alami semasa mengandung dan sebelum mengandung jugak.Sepanjang2 mengandung tu, kena ambik ubat darah tinggi untuk keselamatan ibu dan anak.
Masa pas operate tu, 3 ari xleh bangun sebab doctor takut pengsanke apa.takut badan x berapa stabil. Dari google yang saya buat, ada sesetengah doktor tu.....sehari lepas operate dah boleh. Saya operate dengan Dr Maziah  di Damansara Specialist Hospital.memang di awal mengandung lagi follow up ngan dia. Orangnyer manis dan baik jer.

Ni la empunya diri...masa ni da 4 bulan da.BOBOY

Masa kat spital ni, makan macam2 dah.x pantang sangat.lauk apa yang ada kat spital tu saya ngap jer.
Da balik rumah....mak dari kampung datang jaga kat rumah.2 minggu dia jaga...then dia balik kampung.Lepas 3 minggu baru saya balik ke kampung dan berpantang kat sana.
Anak 1st mmg senang jer...sebab x sakit sangat.pas 3 ari da boleh berjalan tanpa rasa sakit. Cuma nak bersin dan batuk jer takut.Lebih kurang 2minggu baru tak sakit dan boleh bersin dan batuk.Nikmatnyer time tu.

Anak 2nd saya operate jugak...disebabkn faktor darah tinggi jugak. Yang ni lahir tahun 2012.Yang ni seminggu pun xleh berjalan sangat.sakit sangat. Kat spital lagila...nak ke toiletpun bercinta nak bangun dari katil.

Taraa....yang ni yang 2nd one..GEGIRL

Makanan yang dimakan semasa pantang caesarean/biasa:-
1-Ikan selar/ haruan/senangin/daging/ayam bakar....Ikan diletak kunyit dan garam....then bakar.

2- Ikan Haruan Sup....Siang dan bersihkan ikan. Letak dalam periuk, masukkan air sikit, letak halia(banyakpun xper...lagi bagus untuk angin), bawang merah, bawang putih, garam. optional sup bunjut(x nak gunapun xper)

3- Ikan haruan masak asam...... ikan dibersihkan, letak asam keping, halia, lada hitam dan air.garam sikit bersama2 ikan.kalo nak goreng dulupun boleh ikannyer. tapi sesetengah orang x makan goreng2 masa pantang ni.

4- Daging Masak Halia+ Bawang....... daging dipotong nipis2, masak bersama air sampai daging masak.letak minyak zaiton sikit, masukkan halia+bawang besar(yang dipotong), kicap, blackpaper, sos tiram, gula n garam.last baru masukkan daun bawang




No comments:

Post a Comment