Sunday, April 28, 2013
Kerabu Pucuk Paku Pantai Timur
Arini teringat kerabu yang dibuat oleh moyang saya masa saya kecik hinggalah ke muda remaja dulu.memang mabeles.....dia dulu biasa buat kerabu terung/jantung pisang/nangka muda/sawi./cendawan....cara buat sama jer.cuma sayur yang digunakan jer berlainan. Saya guna pucuk paku sebab yang ni jer ada dalam stok freezer.
Bahan2:-
2 ekor ikan selayang/kembung/ikan apa2.... direbus dan dibuang tulang
segenggam pucuk paku....potong dam pilih yang muda2 jer.kang lekat pulak kalo ambik yang tua tu. Celur dalam air panas dan toskan.
secawan santan
2 biji bawang merah
sehiris halia
separuh biji bawang
sebiji cili padi
garam
gula
Cara:-
tumbuk bawang merah+halia+garam+isi ikan rebus+cili padi(nak pedas lagi, letak lebih)....masukkan dalam mangkuk.letak pucuk paku....masukkan santan.gaul rata....masukkan gula.Letak bawang besar yang dihiris....Lepas tu rasalah gula garam cukupke tak.....bolehla dihidang.Nyum2.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment