Ni cikma nak kongsi resepi dengan kawan-kawan semua.....Petang ni bolehla buat untuk berbuka puasa.
Bahan-Bahan Sup(untuk 5/6 orang makan:-
4 ulas bawang putih.....potong dadu kecik-kecik
6 cawan air
daging(ikut banyak mana korang nak)
Isi ayam(ikut banyak mana korang nak)
Cara:- masukkan sedikit minyak ke dalam periuk dan tumis bawang putih hingga garing.Lepas tu masukkan air dan daging & ayam. Biar hingga masak dan ketepikan
Bahan-bahan lain:-
Ikan Bilis yang digoreng
Mee kuning
serbuk cili (cili kering yang diblend..tidak terlalu halus.....ada dijual dikedai)
cili padi(potong kecik2)
Limau kasturi/limau nipis
Lobak Jeruk(semalam cikma tak letak sebab lupa nak beli)
Kangkung(potong macam nak goreng tu)
Taugeh
Daub sup & bawang
Garam
Gula
Cuka
Kicap manis & masin
Sos cili
Cara nak hidang(untuk satu mangkuk)
Celup mee+taugeh+kangkung dalam sup(inilah sebabnyer orang panggil mee celup)...meenyer tidak dimasak bersama sup. Lepas tu, masukkan dalam mangkuk...letak sup, daging, ayam,serbuk cili,cili padi,lobak jeruk,gula, garam(cikma letak satu sudu),cuka(cikma letak 2 titis),sos(sikit jer),ikan bilis dan kicap dalam mangkuk tu. Bila nak makan, perahkan asam limau.
No comments:
Post a Comment