Sunday, April 14, 2013

SOLOK LADA KELANTAN

dari minggu lepas lagi TERINGIN nak makan solok lada.Teringat solok lada yang dibuat oleh MOYANG saya dulu.masa dia sihat.... sekarang dia masih sihat lagi cuma ada penyakit nyanyuk. jadi masak memasak ni dia da x ingat dahla..... masa kecik, air tangan diala yang kitorang adik beradik makan.sebabnyer mak kami berkebun...balik da letih nak memasak.tok yang ada kat rumahla yang memasak tuk kami adik beradik.solok lada ngan kerabu dia THE BEST in the world u know. MABELES sangat2.....sehingga menjulat kuku(huahuahua....gelikan???)haha...tapi itula kenyataannyer.


Kepada sesapa yang nak kenal lada yang biasa orang kelantan guna tuk wat solok nila pokok dan ladanyer


minggu lepas ke pasaraya HERO kat taman tun dr ismail tu.....terjumpala cili ni. Light Green Chili. kat TESCO pun ada gak cili nih.sbb pernah beli dulu.


Bahan2:-

5 biji lada hijau ni
3 ekor ikan selayang( direbus dan dibuang tulang)
1/2 biji kelapa parut (guna yang untuk buat kuih tu....kalo dapat yang muda2 sikit tu, bagusla)
4biji bawang merah
seinci halia
i batang serai
1 cawan santan pekat
garam
1 sudu gula melaka
gula

Cara:-

Potong tengah2 lada tu...buang biji dan basuh. Kemudian toskan. ambik bawang merah, halia, serai dan garam....tumbuk lumat.da Lumat, ambik gula melaka...tumbuk sekali.Masukkan isi ikan  pastu ambik kelapa parut dan tumbuk sekali ngan bahan2 yang di tumbuk tadi. Masukkan dalam mangkuk, kalo x cukup manis, boleh tambah gula pasir sikit.tumbuk dan gaul sekali ngan bahan2 yang ditumbuk tadi.

ambik bahan yang ditumbuk...sumbat dalam lada tadi. bila da siap sumbat, letak dalam periuk

Masak sampai santan tu kering sikit

P/s: JANGAN CURAH SANTAN ATAS LADA.....SEELOKNYER LETAK SANTAN DULU BARU LADA



haaa.....da masak dah.TERLIUR x? jom makan



No comments:

Post a Comment