Wednesday, May 29, 2013

Onde-onde or Buah melaka


Tetiba teringin nak makan onde-onde ni.....dulu-dulu masa kecik, idakla cikma suka sangat bedaalah nih. Bila umur da meningkat ni, tekak pun da macam orang tua-tua sikit....nak makan masakan orang tua2 zaman dahulukala. Dulu, mak cikma suka wat kuih ni masa bulan puasa....bukan sikit dia wat, satu kuali besar dia wat....padahal time tu anak-anak dia bukannyer makan sangat kuih ni.....adik-beradik cikma ada ramai...9 orang u alls....bulan puasa, memang meriah....sebenarnyer kuih ni kegemaran moyang cikma....kitorang memang duduk sekali. Bukak puasa dia makan kuih ni....balik terawih, makan...bila sahur....ada lagi baki kuih ni, dia makan lagi. Rindunyer kat arwah....Al-fatihah.

Ok.....ni 1st time cikma wat onde-onde...alhamdulillah...menjadi jugak rupanyer.cuma tang kelapa tu...x cukup muda.Kalo guna kelapa yang muda sikit, mesti lagi sedap dan berlemak.

Ni resepinyer:-
secawan tepung beras
sedikit air kapur
pewarna hijau/air daun pandan(cikma guna pewarna dan letak pandan essence.....zaman dah berubah sekarang kan....guna yang ni lagi senangkan---padahal malas)
sedikit air
sebiji kelapa untuk buat kuih(beli kat mana2 pasaraya/pasar segar)
gula melaka(guna bersesuaian dengan kemanisan yang anda mahukan)
sedikit garam
Daun pandan

Caranyer:-
masukkan tepung beras, air kapur, pewarna dan pandan essence...uli bagi rata. Air dimasukkan sedikit2...uli adunan sampai adunan tidak melekat pada bekas.ketepikan

Masukkan kelapa parut ke dalam kuali....letak secawan air, masukkan gula melaka, garam dan daun pandan....bila air dah kering, masukkan lagi air secawan setengah....ambik adunan tepung tadi, golek-golekkan atas tapak tangan...buat bebola kecik jer....pastu penyetkan bebola itu...pastu balingkan jer ke dalam kuah kelapa parut tadi.Buat sampai adunan tepung habis...masak sampai kering.Bolehla diangkat dan di makan

Bulan puasa dah dekat, bolehla try nanti untuk pencuci mulut

No comments:

Post a Comment