Thursday, July 18, 2013

Kerabu ulam-ulaman

seronokkan bulan-bulan puasa ni.tiap-tiap hari dapat masak.takdelah dapur tu tak berasap.hari-hari dapur berasapkan.
Tapi cikma ni, kalau bukak puasa da masak sedap-sedap...time sahur, mesti malas nak masak dah.letih kot.....walaupun minat sangat main masak-masak ni.
Ohya.....semalam, cikma buat kerabu ulam-ulaman.....sedap banget.Teringat kerabu yang moyang ngan ma cikma wat.

Jangan terliur plak bulan-bulan puasa ni...huhu.Ni cikma nak kongsi resepinyer....petang ni/esok-esok lusa, bolehla try resepi ni.

Bahan-bahan:-
setengah biji kelapa parut(yang digoreng atas api tanpa minyak...goreng sampai garing)
Ikan selayang/kembung- Rebuskan dan ambik isi
Bawang merah - Hiris 
Cili merah- 5 biji
Santan pekat - dari 1/2 biji kelapa
Gula
Garam
Limau kasturi/cuka

Bahan ulam:-
Seikat daun selom(lebih kurang RM1)
3batang daun sawi(potong dan celur sikit)
3batang daun kesum

Semua ulam ni....dipotong-potong

Masukkan semua dalam mangkuk.Pastu perasakan dengan gula, garam dan air limau/cuka ikut citarasa anda. Untuk tahan lama sebelum berbuka tu(kalau uols buat awal....letak dalam peti sejuk.

SELAMAT MENCUBA YER

No comments:

Post a Comment