Wednesday, July 24, 2013

Lompat Tikam Kelate

Bulan-bulan puasa ni, tak sah kalau tak pekena lompat tikam ni.Padahal, masa kecik dulu....kalau ma buat, jeling jer.Tak maunyer nak makan.Ni antara makanan traditional negeri kelahiran cikma...negeri cik siti wan kembang.
Dulu-dulu, kalau ma cikma buat lompat tikam ni......satu paket beras pulut dia wat.Tu untuk sekali makanlah.Tapi masa tu, tok, abah, nenek dengan ma jer yang makan.Anak-anak semua tak jamahpun kuih ni.Lately ni, sejak diri dah berganjak ke umur dewasa ni...memang jadi feveretla kuih-kuih traditional ni.

Cara nak membuatnyer:-

Lapisan Hijau (untuk 2/3 orang makan)

1 mangkuk tepung beras
1.5 mangkuk air
1/2 cawan air daun pandan/air dari pewarna hijau+sedikit perisa pandan
sedikit garam
sedikit air kapur

Campurkan semua bahan ini dan panaskan atas api macam gambar dibawah ni.

Kacau selalu sampai pekat dan menggelegak
Bila dah sedikit kering.....bolehla diangkat dan diletakkan di dalam bekas dan sejukkan.

Lapisan Putih

3 sudu tepung beras
1 cawan santan sederhana pekat
1/3 cawan air
sedikit garam

Dimasak sama dengan cara lapisan hijau tadi....Letak dalam bekas dan sejukkan

Gula Melaka

2 keping gula melaka
secawan air
daun pandan

Cara:-Masak kesemuanya


Pulut Merah

1 cawan Beras pulut (dibasuh dan ditoskan)
Santan cair secukupnya(setengah dari sukatan memasak nasi)
sedikit garam

Masukkan dalam rice cooker dan masak.


Yeay.....da boleh buat lompat tikam dah. Selamat Mencuba yer kekawanku sekalian.Selamat Berbuka Puasa semua


No comments:

Post a Comment