Dulu-dulu, kalau ma cikma buat lompat tikam ni......satu paket beras pulut dia wat.Tu untuk sekali makanlah.Tapi masa tu, tok, abah, nenek dengan ma jer yang makan.Anak-anak semua tak jamahpun kuih ni.Lately ni, sejak diri dah berganjak ke umur dewasa ni...memang jadi feveretla kuih-kuih traditional ni.
Cara nak membuatnyer:-
Lapisan Hijau (untuk 2/3 orang makan)
1 mangkuk tepung beras
1.5 mangkuk air
1/2 cawan air daun pandan/air dari pewarna hijau+sedikit perisa pandan
sedikit garam
sedikit air kapur
Campurkan semua bahan ini dan panaskan atas api macam gambar dibawah ni.
Bila dah sedikit kering.....bolehla diangkat dan diletakkan di dalam bekas dan sejukkan.
Lapisan Putih
3 sudu tepung beras
1 cawan santan sederhana pekat
1/3 cawan air
sedikit garam
Dimasak sama dengan cara lapisan hijau tadi....Letak dalam bekas dan sejukkan
Gula Melaka
2 keping gula melaka
secawan air
daun pandan
Cara:-Masak kesemuanya
Pulut Merah
1 cawan Beras pulut (dibasuh dan ditoskan)
Santan cair secukupnya(setengah dari sukatan memasak nasi)
sedikit garam
Masukkan dalam rice cooker dan masak.
Yeay.....da boleh buat lompat tikam dah. Selamat Mencuba yer kekawanku sekalian.Selamat Berbuka Puasa semua
No comments:
Post a Comment